Terapistler İçin Terapötik İlişki Becerileri:
Fonksiyonel Analitik Psikoterapi (FAP)
Bu eğitim, psikoterapistlere yönelik olarak tasarlanmış bir terapötik ilişki beceri geliştirme programıdır. Psikoterapistlerin terapötik süreçlerinde ilişkiyi daha etkili kullanabilmek, danışanlarla daha derin bağlar kurmak ve terapinin etkileşimsel yönünü güçlendirmek amacıyla Fonksiyonel Analitik Psikoterapi (FAP) prensiplerinden yararlanılmaktadır.
Bu eğitimde, FAP, terapistlerin terapötik ilişki kurma becerilerini güçlendirmek ve seans içindeki anları daha etkili şekilde değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanmaktadır. FAP üçüncü dalga Bilişsel Davranışçı terapilerinden olup radikal davranışçı psikoterapi okullarındandır. Programın temel çerçevesi, Farkındalık, Cesaret ve Sevgi (FCS) Modeli üzerine inşa edilmiştir.
Kimler Katılabilir?
Bu eğitim, her hangi bir ekolden psikoterapi kuramsal eğitimini almış, ruh sağlığı alanında çalışan ve terapötik ilişki becerilerini geliştirmek isteyen ruh sağlığı profesyonellerine yöneliktir.
Katılımcıların, temel terapi becerilerine sahip olmaları beklenmektedir.
Eğitimde kullanılacak teknikler?
Didaktik sunumlar, rol playlar, yaşantısal alıştırmalar.
Eğitim Programı
Eğitim, 8 oturumdan oluşmaktadır ve online olarak zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.
Eğitmenler
Doç.Dr. Mehmet Emrah KARADERE
Üniversite eğitmini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde (2007), Uzmanlık eğitimini Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt E.A.H.’de tamamladı (2012). 2015 yılında Hitit Üniversitesinde başladığı öğretim üyeliğine 2019 yılından bu yana İstanbul Medeniyet Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda devam etmektedir. 2022 yılında Psikiyatri Doçenti olmuştur.
İhtisas eğitimi boyunca klinik şefi Prof. Dr. Hakan Türkçapar ile Bilişsel Davranışçı Terapiler alanında çalışmıştır. 2015 yılında Academy of Cognitive Therapy (ABD) tarafından Bilişsel Terapist olarak, 2017 yılında EABCT tarafından Bilişsel-Davranışçı Terapist olarak sertifiye edilmiştir. Grup ve bireysel terapilerle ilgili araştırma ve yayınlar yapmıştır. Çalışmaları sırasında “ilişkinin” terapötik olarak kullanılabileceği dikkatini çekmiş ve bu kavramı davranışçı perspektiften ele alan üçüncü kuşak BDT ekollerinden FAP’a ilgi duymuştur. Bu alanda Türkçe ilk kitap çevirisinin editörleri arasında yer almıştır. FAP-1 ve FAP intense atölyelerine katılmıştır. Akademik toplantılarda FAP atölye ve seminerleri düzenlemiştir.
Uzm.Dr. Furkan Bahadır ALPTEKİN
Üniversite eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Faküktesinde (2013), Uzmanlık eğitimini Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (2019) tamamlamıştır. Halihazırda İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastane’sinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapmaktadır. Psikiyatri eğitiminin ilk yıllarından itibaren davranışçı psikoterapi ekollerine ilgi duymuş, Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) eğitimlerini tamamlamış ve uygulamıştır. Bağlamsal Bilimler ve Psikoterapiler Derneğinin kurucu üyeleri arasındadır. Son yıllarda, üçüncü kuşak BDT’lerden olan FAP’a ilgi duymuş, bu alanda Türkçe ilk kitap çevirisinin editörleri arasında yer almıştır. 2024 yılında Budapeşte’de düzenlenen ‘FAP Intensive’ eğitimine ve FAP-1 eğitimine katılmıştır. Akademik toplantılarda FAP atölye ve seminerleri düzenlemeye devam etmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Ela Öncel Arı
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden lisans, Marmara Üniversitesi’nde Örgütsel Davranış alanında yüksek lisans ve İstanbul Gedik Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans derecelerini tamamlayan Ela Arı, Özyeğin Üniversitesinden doktorasını almıştır. 2010-2020 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yapmıştır. 2020 yılından itibaren ise İstanbul Medipol Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde görev almaktadır.
2022 yılında kurucu ortağı olduğu Resilience Akademi ve Lab bünyesinde kurumlar için psikolojik dayanıklılık dönüşüm programları düzenlemekte, bireysel ve grup terapileri üzerine çalışmaktadır. Klinikte özellikle terapötik ilişkinin önemine odaklanarak araştırmalarını sürdürmektedir. FAP-1 ve FAP-2 atölyelerine katılmıştır. Üniversite ve akademik toplantılarda Fonksiyonel Analitik Terapi (FAP) ders ve seminerlerinin yanı sıra Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) ders ve süpervizyonu vermektedir.
Eğitim Tarihleri ve Saatleri
Başlangıç-Bitiş Tarihi: 3 Nisan – 22 Mayıs 2025
Her Perşembe ⏰ 19:00 – 21:00
Kayıt ve İletişim
📞 Telefon: 0 544 512 70 39
📧 E-posta: iletisim@baglamsalbilimler.org.tr
https://forms.gle/C3t8KSpTy6AWi31Y8
Kesin kayıtlar, ödeme sonrası kontenjanlar ölçüsünde ve başvuru sırasına göre değerlendirilecektir.